Fursecuri sanatoase pentru Craciun

December 11, 2016

Mi-am facut cadou ceva ce-mi place sa fac de multi ani, sa scriu pe un blog. Am mai scris despre moda si credeam ca am gasit subiectul care imi place, dar odata cu trecerea timpului, am inceput sa simt ca nu ma defineste. Preocuparea mea pentru un stil de viata sanatos a ramas constanta insa, in ciuda schimbarilor prin care am trecut. Asa ca am creat un loc in care vom invata sa gatim sanatos, sa reinventam retetele delicioase in retete delicioase SI sanatoase, vom discuta despre subiecte conexe unui stil de viata sanatos, despre frumusete si tot ce-mi mai trece prin minte. Eu sper sa iti placa, sa fie o sursa de inspiratie si de idei dragute pentru tine. Sa trecem la treaba, sarbatorile vin si astazi gatim fursecuri sanatoase, care iti vor umple casa cu mirosul Craciunului.

Fursecurile stelute pentru Craciun nu au faina sau zahar tos, sunt vegane si, cu toate acestea, gustul este asemanator celui de turta dulce, chiar mai bun as zice. Sunt realizate din ingrediente naturale si neprocesate, mai precis din migdale, zahar de cocos, seminte de chia, sirop de artar, scortisoara, vanilie si putin xilitol pentru decor. Xilitol suna asa.. chimic. De fapt, xilitolul este un inlocuitor natural al zaharului, care se gaseste in majoritatea legumelor si fructelor, dar si in mesteacan. Acesta este un partener de incredere pentru diabetici si in controlul eficient al greutatii. Il gasiti cu usurinta in orice magazin naturist.

Spre deosebire de zaharul alb, si zaharul de cocos detine calitati superioare. Indicele glicemic al zaharului de cocos este scazut, contribuind la evitarea cresterii rapide a glicemiei si contine minerale precum fier, magneziu si potasiu, care nu se gasesc in zaharul clasic. Semintele de chia inmuiate in apa sunt responsabile de legarea compozitiei, inlocuind astfel ouale.

Ingrediente:

  • 250 g. migdale macinate (faina de migdale)
  • 100 g. zahar de cocos
  • 2 linguri sirop de artar
  • 1 lingura seminte de chia macinate
  • 2 linguri de apa
  • 3 lingurite de scortisoara
  • esenta de vanilie
  • xilitol
  1. Migdalele se macina in blender pana la obtinerea unei consistente fainoase. Faina de migdale poate fi gasita in magazine, insa mai greu, iar macinarea migdalelor este rapida si deloc dificila.
  2. Peste semintele de chia macinate se adauga apa, se amestesca si se lasa 10 minute pana se formeaza o pasta. Pot fi folosite si seminte nemacinate daca nu ai un instrument potrivit pentru macinarea acestora.
  3. Faina de migdale se amesteca cu zaharul de cocos, scortisoara, siropul de artar, semintele de chia si esenta de vanilie, pana la obtinerea unui aluat omogen.
  4. Aluatul se intinde intre doua foi de copt pentru a evita lipirea. Acesta nu trebuie sa fie foarte subtire, ci sa aiba aproximativ 5 mm, dupa care se taie cu forma de steluta.
  5. Stelutele se baga in cuptorul incins si se tin 10-15 minute, pana dobandesc un aspect auriu. Dupa racire, decoreaza-le cu xilitol. Atentie. In momentul in care le scoti din cuptor, vei observa ca sunt inca moi. Si este in regula asa. Acestea se intaresc odata cu racirea, dobandind o textura apropiata celei de biscuite. Prin urmare, fursecurile nu trebuie sa fie tinute mai mult de 15 minute in cuptor, chiar daca par inca moi, pentru ca in momentul racirii se vor intari prea tare.

Am fost surprinsa extrem de placut de gustul festiv si foarteee bun al acestor fursecuri. Sper sa-ti placa si tie si sa-ti ofere un plus de savoare si energie de sarbatori! Daca le incerci, nu ezita sa-mi spui parerea ta in comentarii.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *