Tartă din făină integrală cu piersici și afine

July 20, 2019

În goana mea după inspirație pe Instagram, am găsit o fotografie superbă cu o tartă de prune cu marginile aluatului suprapuse – galette se pare că se numește. Arata rustic, unic și foarteee fotogenică. Era clar, trebuia să încerc și eu. 😀

Principiile aluatului sunt cam aceleași în numeroase rețete – făină, unt rece, zahăr, apă – umplutura în schimb poate fi din orice fructe preferi. Pentru a o transforma într-o variantă mai nutritivă și mai sănătoasă, am preparat aluatul cu făină integrală, ulei de cocos solid și puțin zahăr de cocos. Am ales piersicile, fiind în sezon și extra delicioase, iar pentru o cromatică și mai interesantă, o mână de afine.

Nu e deloc dificil de preparat și are un gust foarte, foarte bun. Se servește puțin caldă, cu o cupă de înghețată de vanilie – răsfăț.

Ingrediente

  • 150 g făină integrală
  • 100 g ulei de cocos solid
  • 3 linguri de apă cu gheață
  • 3 linguri zahăr de cocos
  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 linguriță scorțisoară
  • un praf de sare
  • 2 piersici coapte
  • o mână de afine
  • 1 linguriță amidon de porumb
  • zeamă de lămâie

1.Peste făină se adaugă uleiul de cocos și se pisează cu o furculiță până ce capătă o consistență de crumble.

2.Într-un bol mic se adaugă apă și cuburi de gheață și se pun în amestecul de făină 3 linguri de apă. Se încorporează apoi 2 linguri de zahăr de cocos, gălbenușul, scorțisoara și sarea. Se frământă foarte puțin, până ce ingredientele se leagă.

3.Aluatul se pune într-o folie de plastic și să ține la frigider timp de 30 de minute.

4.Între timp, piersicile se taie în felii și se amestecă cu afinele, se stropesc cu puțină zeamă de lămâie pentru a-și păstra culoarea. Se adaugă o lingură de zahăr de cocos și amidonul.

5.Aluatul se întinde într-o formă rotundă pe o hârtie de copt, folosind puțină făină pentru a nu se lipi. Cum probabil se va rupe pe margini, îți poți folosi mâinile pentru a-l modela.

6.Peste aluatul întins se așează fructele, lăsând aproximativ 2 cm liberi pe margini. Marginile aluatului se îndoaie peste fructe, formând astfel tarta. Acestea nu trebuie să fie perfect rotunde. Cu cât mai inegale, cu atât tarta va avea mai multă personalitate.

7.Aluatul se transferă împreună cu hârtia de copt într-o tavă și se coace timp de aproximativ 35-40 de minute sau până ce crusta devine aurie și ușor crocantă.

Sper să îți placă. Pe noi ne-a cucerit!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *